|
|
يكشنبه 15 مرداد 1391 |
|
بسمه تعالی
بیانیه هیئت داوران
مسابقه طراحی پروژه ساختمان مرکزی بورس اوراق بهادار تهران
هیئت داوران مسابقه طراحی پروژه ساختمان مرکزی بورس اوراق بهادار تهران هشت طرح شرکت یافته در مسابقه را طی روزهای 13 و 14 مرداد 1391، به شرح زیر مورد بررسی و بحث و قضاوت قرار دادند:
1-کلیه مدارک طرحها، شامل نقشه ها، ماکت، و گزارش مطالعات مورد بررسی و نتایج ارزیابی کمیته فنی در بخشهای برنامه ریزی معماری، تکنولوژی، سازه، تاسیسات مکانیکی و برقی مورد توجه قرار گرفت.
2-کیفیت های مورد انتظار اعلام شده در برنامه مسابقه مجدداً مرور شد و داوران توافق کردند که کیفیت استقرار و ارتباط پروژه با شهر؛ خلق یک معماری خاص و متمایز برای نهاد متمایزی مانند بورس؛ و ارتباط این معماری با جغرافیا و اجتماع خود باید مورد تأکید قرار گیرد.
3-پس از بررسی کلیه مدارک هشت طرح، هر یک از داوران نظر خود را درباره چهار طرحی که
می توانند به مرحله دوم راه پیدا کنند اعلام کردند. بحث در مورد اختلاف نظر آن قدر ادامه پیدا کرد تا نهایتاً طرح های شماره 3 و 4 و 5 و 7 به اتفاق آرا وارد مرحله دوم داوری شدند.
4-در مقایسه بین چهار طرح مشخص شد که طرحهای 4 و 7 نسبت به دو طرح دیگر دارای نکات مثبت بیشتر، روشمندی، و دارای ایده هایی پیشرفته ترند و به گواهی گزارش هایشان فرآیند کامل مرحله به مرحله ای را تعقیب کرده اند.
طرحهای 3 و 5 نیز از حیث ساختار فضایی و استفاده از دو پوسته مشابهت دارند.
طرح 3 با سوراخ کردن نامنظم بدنه مد روز تر است، ولی با همین کار خلوص مکعب را، که در طرح 5 حفظ شده، از بین برده است. این طرح هر چند فاقد نوآوری است ولی دارای کانسپت بسیار کلاسیک، مرکز گرا و واضحی است.
طرح 5 بهترین ارتباط را با زمین برقرار کرده و سادگی و خلوص جداره آن بهتر از طرح 3 است، و ایوانهای مشابه طرح 3 را پشت پوسته نما قرار داده است. افزودن 2 طبقه به ساختمان و قرار دادن تالار و سالن اجتماعات در بالاترین طبقه، اگر چه فضایی عمومی را در امتداد خط آسمان شهری ایجاد کرده، اما دسترسی استفاده کنندگان از فضا را با چالش روبه رو می کند.
همچنین لازم است که این طرح به طور دقیق تری با زیربنای مورد نیاز پروژه تطبیق داده شود.
طرح 4 با روشی منطقی و منظم بیشتر مسائل را مورد بررسی قرار داده و کانسپت مورد نظر خود را پرورانده است، هر چند نهایتاً به بیان صریحی نائل نشده است. ایده گردش حلزونی فضای باز در داخل پروژه، که البته بهتر بود به زمین متصل می شد، جالب است. هر چند سازگاری آن با اقلیم و سهولت نگهداری آن بعید به نظر می رسد. پلان پروژه از نظر طی یک فرآیند طراحی روشن و درست و ارائه کامل مدارک معماری از امتیاز بیشتری نسبت به سایر طرح ها برخوردار است. به عبارتی داوران برای این طرح به علت نمایان بودن توانایی معمار آن در حل مسائل امتیاز قائل شدند. بافت درشت نما نیازمند پرداخت بیشتر است. همچنین حیاط مرکزی پروژه لازم است به طور پخته تری در طرح دیده شود و توسعه یابد.
طرح 7 برخلاف بقیه طرحها، که اکثراً کار خود را با انتخاب یک حجم نمادین شروع کرده و بعد آن را تقسیم و مفصل بندی کرده اند، شکل کلی خود را از تحلیل مسائل پروژه و تلفیق راه حل های آنها به وجود آورده و از این حیث بر دیگر طرحها برتری دارد. هندسه طرح 7 به تامین دید مناسب، کنترل انرژی مصرفی در ساختمان و تامین یک سازه پایدار و ایمن در برابر زلزله در قالب یک کالبد یکپارچه معماری کمک کرده است. این طرح نسبت به سایرین در مقیاس محیط شهری بهتر درک می شود.
ضعف آن در ارتباط با شهر و کم بها دادن به ارتباط عمودی طبقات است. راه حل استفاده از شش ضلعی که از الگوهای مشخص سنت معماری ایران است نیازمند تدقیق بیشتر طراحی است. و لازم است طراحان پروژه آن را از نظر تطابق با مقررات و استانداردها، الزامات
دسترسی های سواره و پیاده و موقعیت هسته مرکزی در ساختمان بازنگری کنند. ضمناً بهتر است از مصالح روشن و سبک تری در نما استفاده شود.
سرانجام داوران وارد شور شده و چهار طرح فوق را به شرح زیر رتبه بندی کردند:
طرح شماره 7 به اتفاق آراء حائز رتبه اول
طرح شماره 5 با اکثریت آراء حائز رتبه دوم
طرح شماره 4 با اکثریت آراء حائز رتبه سوم
طرح شماره 3 به اتفاق آراء حائز رتبه چهارم
هیئت داوران پیشنهاد می نماید طرح منتخب برای اجرا باید در فرصت تکمیل مطالعات مرحله اول اشکالات و نواقص کار را برطرف نماید و هیئت داوران آمادگی دارد در این مورد کمک کند.
|
|
|
|
منبع خبر: مهندسین مشاور توسعه کالبدی آسیا |
|
|